19/11/2012: First prize in the competition

for the surgical centre of University Hospital Erlangen

For their design of the new surgical centre of University Hospital Erlangen the Aachen architects von Gerkan, Marg and Partners (gmp) were awarded first prize. The decision was made by the 13-strong jury after deliberating the merits of 17 submitted entries. The main task detailed in the competition briefing was to efficiently organise the layout of operating theatres, intensive care wards, ambulances, emergency reception and X-ray diagnostics, as well as rooms for services installations within the 15,000 square metres of available space. The surgical centre is to be built in parallel with the building for the in-patient wards and be connected to it. A helicopter landing pad is also included in the briefing for the new building project. In addition, the competition called for the architects to generate ideas for an urban design solution to accommodate a future extension of the complex on the site. Before work on the actual design can begin, the project has to pass through the legally required award procedure and has to be approved by the Finance Ministry of Bavaria.

With its five storeys, including the recessed top floor and helicopter pad, the height and size of the surgical centre has been designed to reflect the dimensions of the existing hospital buildings. In its conceptual design and choice of materials the centre replicates those of the adjacent in-patient ward building, with which it is linked: the façades will be rendered and the fenestration follows a regular, predominantly vertical pattern.  The aluminium colour and textures of the louvred surfaces of the new in-patient building are replicated in the surgical centre. In the context of the overall building ensemble, this creates an inviting entrance situation for the University Hospital.

An open, two-storey colonnade leads into the new main entrance and also serves as a defining urban design element for the adjacent Maximiliansplatz public square. The surgical centre and the new in-patient ward building are linked by a glazed central concourse as well as some bridges. The different levels are linked by staircases, lifts and galleries. The central concourse provides access to all functional areas of the surgical tract. The glazed roof admits daylight, which is reflected off metal and glass surfaces and in this way, patients, guests and medical staff can experience the different times of day and the changing seasons as they walk through the central concourse.

Competition 2012 – 1st prize
Design Volkwin Marg
Associated Partner Christian Hoffmann
Project management Martin Bleckmann, Sebastian Hilke
Member of design team Stefan Walter
Client Staatliches Bauamt Erlangen-Nürnberg

Perspektives Rendertaxi

arrowImagesarrow
First prize in the competition for the surgical centre of University Hospital Erlangen First prize in the competition for the surgical centre of University Hospital Erlangen First prize in the competition for the surgical centre of University Hospital Erlangen First prize in the competition for the surgical centre of University Hospital Erlangen First prize in the competition for the surgical centre of University Hospital Erlangen First prize in the competition for the surgical centre of University Hospital Erlangen