29/08/2017: New “harbor landscape” on Sylt

Hörnum harbor is being redesigned

Private consultants’ competition
2017 – 1st place
Design gmp · von Gerkan, Marg and Partners Architects with Patrik Dierks Architects
gmp Prof. Volkwin Marg and Hubert Nienhoff with Hans-Joachim Paap
Patrik Dierks Architects Patrik Dierks
Design team Kristian Spencker, Davide Rosa, Jana Bohsem, Katja Godejohann, Mari Paz Agúndez, Thiele Nickau, Henning Wiethaus, Stefan Dilova
Consultants Inros Lackner SE, engineers for hydraulic structures and harbor logistics
Clients Claudia Ebert (Budersand Hotel), Sven Paulsen (Adler Shipping), Arne Weber (HC Hagemann) and Peter Ewaldsen (mussel fishers’ representative) in cooperation with the Hörnum municipality
GFA 11,500 m²

The design by gmp architects von Gerkan, Marg and Partners with Patrik Dierks Architects has won the private consultants’ competition for the redesign of Hörnum harbor. The cooperation between the architects is based on a long-standing friendly connection, and brings together competence in design and subject-specific experience. Their winning contribution is based on retaining and optimizing the existing commercial functions of the harbor at the southern point of the German island Sylt, and on expanding these with new areas for tourism, retail, and gastronomy. Sea, sand, and wind as form-giving natural elements of the island, and the typical local building style of the so-called “white estates” of the 1930s, determine the forms of the new architecture, albeit further developed as part of the dialog, thus creating a new unmistakable local identity.

The project was organized by Claudia Ebert (Budersand Hotel), Sven Paulsen (Adler Shipping), Arne Weber (HC Hagemann) and Peter Ewaldsen (mussel fishers’ representative) in cooperation with the Hörnum municipality. In addition to its key commercial role, the harbor is an important tourist attraction in the municipality. In 2016, the northern and southern moles had to be blocked off because they were at risk of collapsing – with a serious impact on their commercial use and on tourism.

The design by gmp and Patrik Dierks Architects proposes individual components that together make up a complex new “harbor landscape”. This means that the development of the harbor area can be carried out in stages. A new building layout for the western quay with its commercial functions creates space for the fishing harbor and the associated logistics, for tourism, gastronomy, and retail at the harbor. In addition, an underground parking garage is proposed beneath the commercial buildings in order to relieve the parking situation at the harbor and in residential areas. By contrast, the reconstruction of the southern and northern quays as cascading “stone beaches” at the harbor square and hotel forecourt is intended to provide space for leisure activities. Likewise, the hotel forecourt adjacent to the northern quay will be redesigned, relocating the car parking lots to the west under an open, greened roof resembling dunes. Vehicular access will be via Hafenstrasse, and in the upper third, will be diverted towards the harbor basin, thus providing an attractive view across the marina.

As part of the redevelopment, the outer protection moles, as well as the southern and northern moles, will be upgraded in their function as protective structures. At the tip of the southern mole, the Hörnum tidelands nature protection station including a lookout will benefit from the picturesque location for its active nature protection work. By contrast, the new northern mole creates a stylish maritime setting with the enlarged marina and a tide pool on the seaside, which together expand the available leisure and sports facilities. A “maritime promenade” links all areas for users and visitors, providing a rich shared experience; for special events, it can be rounded off to a circular walkway by adding a floating island on a temporary basis. This multifunctional island can be docked as a floating pontoon to all harbor edges, and can even be used as a theater stage or open-air cinema.

Thanks to the expansion of the harbor basin from 33,500 to 47,900 square meters, the maneuvering of commercial vessels will be greatly improved. The harbor and its associated structures are arranged in line with the existing mole structures. With the new harbor concept, the architects succeed in creating two different types of atmosphere and in linking these – the commercial use, i.e. the mussel fishers and the Adler shipping company in the southern part of the harbor, and the marina in the northern part.

get pdf
arrowImagesarrow