Germany, Gütersloh 

Carl Bertelsmann Foundation

Carl Bertelsmann Foundation Carl Bertelsmann Foundation Carl Bertelsmann Foundation Carl Bertelsmann Foundation Carl Bertelsmann Foundation Carl Bertelsmann Foundation       
arrowImagesarrow

Competition 1989 – 1st Prize
Design Volkwin Marg
Project manager Hans Schröder, Michael Zimmermann
Project team Hakki Akyol, Stephanie Joebsch, Reiner Schröder, Jörg Schulte, Marc Ziemons, Bruno Kaussen, Deszö Butor
Client Bertelsmann AG, Gütersloh
Construction period 1990–1991
Gross area 4,900 m²

 

Photographers:

Michael Wortmann

The pavilion-like, transparent structures open up towards the park landscape, whilst the glazed stairhalls with their transitions invite for informal communication. In order to further reinforce the transparency and lightness in the interior, the office partition walls are glazed at the top and completely dissolved in glass at the connection to the exterior façades. A separable assembly hall, which is located next to the entrance foyer with a terrace at the lake, is slightly lowered in comparison to the level of the surrounding park, so that people sit in a green trough. The building is technically and architecturally very frugal: Ventilation systems and suspended ceilings do not exist. Succinctness, conciseness and transparency have been the content-related and aesthetic objective alike. The foundation building including the park and lake have been completed within a record time of approximately one year and handed over to the user.