Germany, Worms 

Culture and Congress Center

arrowImagesarrow

Competition 2005 – 1st prize
Design Volkwin Marg and Hubert Nienhoff with Kristian Uthe-Spencker
Project leaders Bernd Gossmann, Christian Klimaschka
Design staff Uta Graff, Antje Pfeifer, Katina Roloff
Execution staff Elisabeth Heiner, Sebastian Baumeister, Antje Pfeifer, Anna Maria Stiera, Kathrin Binder, Boris Grischkat, Emanuel Homann, Nicole Jahn, Katrin Röser, Andrea Schmeing, Eva Westermeier
Client City council Worms
GFA overall 18,700 m²
Construction period 2008–2011

 

Photographers:

Marcus Bredt

www.marcusbredt.de

The theater — a plain, low-key theater structure from the 1960s — was built over the ruins of the original 1889 building destroyed in the Second World War. It has now been comprehensively refurbished. The careful interventions
in the historic listed building focused on technical improvements, without impairing its 1960s’ architectural identity. Nevertheless, the internal installations and stage technology, like the stage lighting and sound systems, were completely renewed and updated.

In the new, additional building, the architects have interpreted the postwar modernism of the 1960s in their own way, continuing the key stylistic features of the older building in the new building. These include the theater’s
projecting, balcony-style external galleries at first-floor level, the large-scale glass facade of the foyer on the ground floor, and the cubic composition with the incapsulated drum of the auditorium.

The old building’s key concept of a circular hall integrated in a cube is picked up in the new structure and further elaborated. In both buildings, therefore, the principal rooms have both inward and outward aspects. In the theater, the integrated rotunda of the auditorium comes across as a closed room, with the foyer round it being open to the outside. In the Culture and Conference Center, the hall with a square ground plan is within the circular
foyer. Internally, the cubic hall is enclosed in curved walls, while outside it stands out at roof level as a square with a glazed clerestory. The curved shape of the new building sweeps round towards the old building, and this
feature together with the projecting gallery edges make them into an ensemble.

The ‘Wormser’ is equipped for events of all kinds, which can be put on together or, alternatively, separately but simultaneously. The new chamber for up to 800 people can be partitioned and used in many different ways. It
is backed up by a foyer, catering facilities, exhibition areas and flexible conference rooms. The Culture and Conference Center complex together with its delivery area and underground garage are laid out for functional and
structural completion by a future hotel directly alongside.

 

Spatial organization

New Culture and Conference Centre: Mozart Room 814 m², Large Our Lady Room 186 m², Burchard Room 74.5 m², Luther Room 45.5 m², Raschi Room 43 m², Rhine Room 42.5 m², Foyer, level 0 430 m², Foyer, level 1 393 m², Bistro 92 m², Kitchen 43 m², Visitors’ cloakroom, Visitors’ WCs, Catering rooms, Offices, Artists’ dressing rooms, Ancillary rooms, Technical installations, Underground garage (86 parking places) 2,245 m²

Spiel- und Festhaus (theater): Auditorium 428 m², Stage 310 m², Foyer, level 0 733 m², Foyer, level 1,670 m², Visitors’ cloakroom, Visitors’ WCs, Offices, Artists’ dressing rooms, Ancillary rooms, Workshops, Technical installations