Germany, Braunschweig 

Exhibition Pavilion for the Braunschweig University

Exhibition Pavilion for the Braunschweig University Exhibition Pavilion for the Braunschweig University Exhibition Pavilion for the Braunschweig University Exhibition Pavilion for the Braunschweig University Exhibition Pavilion for the Braunschweig University Exhibition Pavilion for the Braunschweig University       
arrowImagesarrow

Design Meinhard von Gerkan und die Mitarbeiter des Instituts für Baugestaltung A: Christiane Kraatz, Patrik Dierks, Peter Glaser, Hans Joachim Paap, Wilhelm Springmeier
Structural engineers Prof. Duddeck und Partner, Braunschweig
Technical building equipment NEK, Braunschweig
Client TU Braunschweig/Land Niedersachsen
Construction period July 1999 – May 2000
Gross area 400 m²

 

Photographers:

Klemens Ortmeyer

The new exhibition pavilion for the Institute of Technology is located centrally within the old part of the university. In an axial relation to the existing building of the "Carolo Wilhelmina", the main access starts across a foot bridge from the stair podium of the old building to the pavilion gallery level. From here a flight of stairs leads to the courtyard level. Further leaf doors on the west façade open up towards the inner courtyard with trees and integrate the outdoor space during events. Mobile wall segments of 4 m² allow for flexible exhibition concepts with a 280 m² hanging area. The exhibition walls can be stored in so-called "parking positions".

The architectural concept with one gallery level, the reduction to simple materials (fair-faced concrete, steel and glass), storey heights of 3 meters and floor bases of 15 meters square make the pavilion appear as a light cube. The double-skin façade from glass planks with integrated translucent thermal insulation, produces the indirect incidence of light suitable for exhibition purposes. The building changes its appearance according to the time: during the day is it shimmering and reflecting, at night a shining cube