Germany, Hamburg 

Gebrüder Heinemann Headquarters Extension

arrowImagesarrow

Design Volkwin Marg and Jürgen Hillmer with Stephanie Joebsch
Project management, competition and execution Andreas Weihnacht
Competition Tanja Hütter, André Wegmann, Katja Mezger, Achim Wangler
Implementation André Wegmann, Angela Schmidtutz, Radmilla Blagovcanin, Hendrik Winter, Monika Sallowski, Renata Dipper, Gabi Kottsieper, Tom Schülke, Christoph Pyka, Kenneth Wong
Construction management Raimund Kinski, Julia Weinert, Som Phone Sysavanh, Annette Walczynski, Andreas Schulz, Katja Poschmann, Natascha Stadtmüller
HafenCity certification Urs Wedekind
Structural design Weber-Poll, Hamburg
Services engineering Winter-Ingenieure, Hamburg
Fire safety Hahn Consult
Lighting design Schlotfeldt Licht, Hamburg
Client Handelsunternehmen Gebr. Heinemann SE & Co. KG
GFA 9,700 m², of which 7,606 m² above ground and 2,094 m² below ground

 

Photographers:

Marcus Bredt

www.marcusbredt.de

This third building tract designed by gmp is part of an ensemble dating from the 19th, 20th, and 21st centuries, and is a distinctive element of the city – in front of the HafenCity backdrop, the extension adds to the two existing buildings between Magdeburger Hafen and Shanghaiallee. Consisting of a first floor and gallery story, as well as eight further office stories and two underground parking garage levels, the entire project has been designed to meet the requirements of the Gold standard of “Sustainable construction in HafenCity”. The special feature of this headquarters is its relationship with the water – the wall to the north also forms the wall of the Fleet canal, and towers 42 meters above it. The connection with this maritime part of Hamburg is based on the company’s history; Gebr. Heinemann is a traditional company that was founded at this location as a ship’s chandler in 1879. The new extension building makes reference to the cosmopolitan attitude of the internationally active Hanseatic trading house; located directly next to the Heinemann-Speicher, the building blends well with its surroundings, given its brick and glass facade that is typical of the location, the vertically structured facade relief, and the vertical fenestration arrangement across stories. Elements such as the historic loading openings of the storage buildings are reinterpreted with large glazed areas. Generous terraced flat roofs top off the building, creating an intermediate level between the eaves heights of the neighboring buildings. The new and yet independently usable tract is connected with the flanking company headquarters via a glazed connection.