Germany, Hamburg 

Gyula-Trebitsch School

Gyula-Trebitsch School Gyula-Trebitsch School Gyula-Trebitsch School Gyula-Trebitsch School         
arrowImagesarrow

Competition won 2014
Scheduled completion 3rd quarter 2017
Design Volkwin Marg and Jürgen Hillmer with Robert Friedrichs
Client Free and Hanseatic City of Hamburg, Finance Authority,
SBH School Construction
GFA 5,022 m²

 

Photographers:

gmp Architekten

www.gmp-architekten.de

scoopimages

www.scoopimages.de

The largest part of the new building for the Gyula-Trebitsch School is built in conventional skeleton construction. The new building is an addition to the existing school campus, and includes three linked building tracts. Configured in a meandering layout, they provide several access points on the west side facing the street, while creating a break yard on the opposite side of the building. The 17 classrooms and nine specialist teaching rooms are arranged on two stories and include a music room, a workshop that can be extended to form an assembly hall, and media rooms. The break hall and school refectory have been accommodated in the linked single-story part of the building. In their external appearance, the various shapes of the new building create an unmistakable unit as they are designed to the same architectural principles, with the entire facade finished in bright red facing brick. It thereby replicates the face of the previous buildings and creates a resonance with the neighboring buildings at Sonnenweg. The recessed and framed room-high openings on the first floor are balanced by surrounding fenestration bands in the upper floor. Colorful glazed areas, which aim to reflect the child-like character of this educational establishment, provide a playful rhythm to the facades.