Germany, Erlangen 

New construction of Operating Centre at University Hospital, Erlangen

New construction of Operating Centre at University Hospital, Erlangen New construction of Operating Centre at University Hospital, Erlangen New construction of Operating Centre at University Hospital, Erlangen New construction of Operating Centre at University Hospital, Erlangen New construction of Operating Centre at University Hospital, Erlangen New construction of Operating Centre at University Hospital, Erlangen       
arrowImagesarrow

Competition 2012 – 1st prize
Design
Volkwin Marg
Associated Partner
Christian Hoffmann
Project Management
Martin Bleckmann, Sebastian Hilke
Design Assistant
Stefan Walter
Client
State Construction Office, Erlangen-Nuremberg 

 

Photographers:

Rendertaxi

www.rendertaxi.de

With their design for the new Operating Centre at the Erlangen University Hospital, the architects von Gerkan, Marg and Partners (gmp) of Aachen won first prize. This was the verdict of the 13-strong jury after assessing 17 competition entries. The competition briefing included operating theatres, intensive care stations, outpatient stations, accident and emergency facilities and X-ray stations, as well as plant rooms, to be organised within a usable floor area of 15,000 square metres. The new building is to be constructed in parallel with the new ward building and will be connected to it. The new project also includes a helicopter landing pad. In addition, the architects had been asked to develop an urban design solution for future expansion on the site as part of an ideas submission. The actual start of the design is subject to the legally required bidding procedure and approval from the Bavarian Ministry of Finance.

In terms of height and size, the Operating Centre (OPZ) is aligned with the existing buildings on the hospital site. Including a recessed floor at the top and the helicopter landing pad, it has five storeys.
In the choice of materials and façade design, the OPZ relates to the adjacent ward building and is linked with the surgical ward to form an architectural ensemble: the façades feature a rendered finish and the windows, with their predominantly vertical elements, are arranged in an even rhythmic pattern. The aluminium finish and louvre structures of the new ward building are also adopted in the OPZ. In combination, this creates an inviting situation for the main University Hospital entrance.

The entrance itself features an open two-storey colonnade, which is also reflected in the outside façade facing Maximiliansplatz just outside the hospital. The OPZ and the new ward building are connected by a glazed central concourse, in some parts in the form of bridges. The levels are connected via staircases, lifts and galleries. All the functional areas of the surgical ward can be reached directly from the central concourse. The glazed roof admits daylight which is reflected by metal and glass surfaces meaning that patients, guests and hospital staff are able to experience the times of day, and the seasons, from the central concourse.