Germany, Braunschweig 

Post Office Parking Garage

Post Office Parking Garage Post Office Parking Garage Post Office Parking Garage Post Office Parking Garage Post Office Parking Garage Post Office Parking Garage Post Office Parking Garage      
arrowImagesarrow

Design Meinhard von Gerkan
Project manager Bernhard Albers
Project team Knut Maass, Antje Lucks, Erich Hartmann
Client OPD Hannover-Braunschweig
Construction period 1985–1986
Parking sites 240
Gross floor area 7,000 m²
Volume 15,400 m³

 

Photographers:

Heiner Leiska

www.leiska.de

A modular honeycomb system of the façade allows for the unrestricted ventilation of the alternated parking levels despite the solid appearance. Regardless their massive formation the honeycombs generate a strong three-dimensional effect as well as a filigree and transparent lightness, simultaneously it prevents views into the interior. The diagonal positioning of the external circulation stairs with a direct access to each level contrasts to the façade surface. A central staircase is positioned in the middle of the parking levels and terminated with a glass roof. The supporting framework and the parking levels are made from in-situ concrete, the honeycomb elements as well as the façade panels in front of the stairs are precast concrete units. Coloured steel structures form the steps and handrails.