Germany, Berlin-Spandau 

Refurbishment and Modernization of the DRV High-rise Block at Hohenzollerndamm

Refurbishment and Modernization of the DRV High-rise Block at Hohenzollerndamm Refurbishment and Modernization of the DRV High-rise Block at Hohenzollerndamm Refurbishment and Modernization of the DRV High-rise Block at Hohenzollerndamm Refurbishment and Modernization of the DRV High-rise Block at Hohenzollerndamm Refurbishment and Modernization of the DRV High-rise Block at Hohenzollerndamm Refurbishment and Modernization of the DRV High-rise Block at Hohenzollerndamm       
arrowImagesarrow

VOF procedure 2012
Scheduled completion 3rd quarter 2017
Design Volkwin Marg and Hubert Nienhoff
Client Deutsche Rentenversicherung Bund
GFA 106,487 m², of which 10,115 m² above ground and 96,372 m² below ground

 

Photographers:

gmp Architekten

www.gmp-architekten.de

For reasons of inadequate fire safety, the high-rise block of Deutsche Rentenversicherung at Hohenzollerndamm is undergoing refurbishment. For the building complex, gmp has been commissioned with general design services for fire protection and thermal insulation, refurbishment, modernization, energy conservation, and facade renewal. The complex consists of the 22-story high-rise block, a three-story plinth area, a distinct entrance tract, and a section with multipurpose hall and underground parking garage. A special feature in the design was the need to retain the existing facade, which is subject to architect´s copyright. Accordingly, the work to be carried out had to be adapted to this existing facade.

Up to now the building was primarily used as an office building, with some of the floor space given over to the staff restaurant, the archive, and the hardware stores. The top floor of the building remains dedicated to conferences. The existing building includes extensive floor areas below ground for storage and technical plant. Following refurbishment, only some of these areas will still be used for housing the plant rooms for the building, releasing large areas for the purpose of storage. In addition, the intention is to accommodate the REHA information center for insured individuals in the plinth stories.