Germany, Berlin 

Restaurant Vau

arrowImagesarrow

Design Meinhard von Gerkan with Doris Schäffler and Stephan Schütz
Design team Gregor Hoheisel
Lighting design Conceptlicht Helmut Angerer
Construction period 11/1996 – 2/1997
Gross area 400 m²
Restaurant approx. 110 seats
Bar approx. 60 seats

 

Photographers:

Klaus Frahm

www.klaus-frahm.de

Down into the coal mine? Whoever enters the restaurant’s basement bar at night will curiously study the brown coal bricks, stacked as books in a wooden wall unit. A memory of the coal cellar, a stylization of the "genius loci" taken from back yards at Berlin’s Gendarmenmarkt, dating from the period of promoterism.

These stylistic elements correspond to the tables made from rolled steel and the grey slate floor. Contrary to this, the bourgeois origin of this location characterizes the restaurant on the ground floor: red venician "stucco lustro" in the saloon, benches of black leather, sliding doors reaching up to the ceiling lead to a second dinning room that can be partitioned off. For dessert – Cognac and Havana!