China, Lingang New City 

Service Center of Lingang New City

Service Center of Lingang New City Service Center of Lingang New City Service Center of Lingang New City Service Center of Lingang New City Service Center of Lingang New City Service Center of Lingang New City Service Center of Lingang New City      
arrowImagesarrow

Competition 2004 – 1st prize
Design
Meinhard von Gerkan with Magdalene Weiß
Partners
Nikolaus Goetze, Wu Wei
Design and project team
Jan Stecher, Jörn Ortmann, Peng Xiangge, Yang Li, Song Mo, Enno Maass, Wang Yingzhe, Wang Yi
Chinese partner practice
SIMEE
Client
Shanghai Lingang Economic Development Group Co., LTD
Gross floor area
45,000 m²
Construction period
2004–2005

 

Photographers:

Jan Siefke

www.jansiefke.de

An ensemble of buildings, consisting of administrative buildings, a bank, a four-star hotel, an apartment building and a multi-functional structure accommodating events, leisure activities and restaurants, forms the new center of the urban neighborhood.

The buildings are grouped around a central square, which develops from the west towards the east out of the centrally located access road and forms a clear center for the building ensemble.

The two juxtaposed buildings housing municipal administration facilities and banks form the edges of the square on the east side of the site and provide a view of the plaza from the main access road to the east via the plaza’s open side on the west.

As an interconnected group of buildings, the hotel, meeting hall and apartment building form the conclusion of the square on the west side of the site and face the water canal to the west, thus taking advantage of its scenic qualities.

The buildings resemble each other in their structure and facade materials – light-colored natural stone – so as to strengthen the creation of a recognizable city center. The basic principal of the structures is formed by two intersecting cubes of different heights, neither of which more than six stories tall.

Thanks to the uniformity of the building group, a clear and recognizable visual element is created on the one hand, while, on the other, the differentiation in the detail of the structures’ volumes and facades provides a good sense of proportion and pleasant atmosphere.

The administration building is composed of two structures: the one to the south faces the square and is five stories high. This structure creates an entry situation with its 3.90-meter high projecting volume. By means of the pillar and rail glass facade on the ground floor the entrance appears as a generous, inviting gesture both during the day and at night. The roof of the projecting volume is designed for use as terrace and event area.