Germany, Cottbus 

Stadion der Freundschaft, Football Stadium

arrowImagesarrow

Competition 2001 – 1st Prize
Design
Volkwin Marg and Hubert Nienhoff
Partner
Hubert Nienhoff
Project manager
Carsten Borucki
Project Design
Radek Pilarski, Susan Türke, Bence Zólyom, Martin Glass
Structural engineers
Pahn-Ingenieure und schlaich bergermann und partner
Client Stadt Cottbus
Construction period
2002–2003
Gross floor area
8,100 m²
Volume
57,800 m³

 

Photographers:

Klaus Frahm

www.klaus-frahm.de

The stadium, which was built in the 1930s, is located on the eastern embankment of the river Spree, within a green belt in the "Branitzer Parklandschaft", a park landscape under a preservation order.

With the newly built east stand offering space for 7,300 spectators the stadium was converted into a multi-functional football arena suitable for international matches, which can additionally be used for large-scale cultural events. The new stand structure as a counterpart to the existing west stand respects the spatial qualities of the surrounding park landscape. A differentiated division of the building mass pays reference to the adjoining "Eliaspark". The lower stand area is laid-out as a monolithic concrete volume with generous openings, into which the entrances and ticket offices are inserted as metal cubes. Large printed glass elements serving as façade lining depict the movement sequence of a runner. The motif is designed in such a way, that it can only be perceived as an image when viewed from a distance, but appears when viewed close-up like an abstract pattern. A guyed steel roof construction forms the seemingly hovering termination of the stand structure.