Germany, Geesthacht 

Storehouse of the Depesche Publishing House

Storehouse of the Depesche Publishing House Storehouse of the Depesche Publishing House Storehouse of the Depesche Publishing House Storehouse of the Depesche Publishing House         
arrowImagesarrow

Design Volkwin Marg and Nikolaus Goetze
Project manager Heiner Gietmann
Project team Klaus-Dieter Schimpf, Kristina Milani, Christoph Berle, Nicole Loeffler, Iris van Huelst
Structural engineers DWS, Lübeck
Technical equipment Kriegel, Hamburg
Façade IB Kallinich, Hamburg
Client Depesche Verlag
Construction period 1999–2001
Gross area 9,600 m²

 

Photographers:

Heiner Leiska

www.leiska.de

Klaus Frahm

www.klaus-frahm.de

Atypical for industrial buildings the architecturally demanding and succinct envelope with its complex, fully automated logistic system on the inside distinguishes the high bay warehouse from the surrounding buildings.

The consistent horizontal structure makes the more than 15 m high building appear lower. The greenish transparent shimmer of the horizontal U-profiled glass elements additionally generates a visual lightness, which together with the almost 80 cm cantilevering steel swords in between gives the large façade surfaces scale and structure. A vertical glass joint cuts through the façade in the area of the entrance and the exit on the narrow building side. Irrespectively of this break, the steel swords are continued in front of the transparent glass panes. In the interior all required offices and social rooms are located in this area – all of them naturally lit. The entrances and exits, lorry loading ramps and mechanical services are situated in the white plastered socle zone.

A completely glazed bridge, serving as conveying bridge, connects the new high bay warehouse with the existing building.