Germany, Hamburg 

The Alter Wall project, Hamburg

The Alter Wall project, Hamburg The Alter Wall project, Hamburg The Alter Wall project, Hamburg The Alter Wall project, Hamburg The Alter Wall project, Hamburg The Alter Wall project, Hamburg       
arrowImagesarrow

Competition 2013 – 1st prize
Design Volkwin Marg and Jürgen Hillmer
Project management Sebastian Flatau,
Susanne Winter
Deputy Project management
Johann von Bothmer
Team Radmilla Blagovcanin, Markus Carlsen, Renata Dipper, Tanja Hütter, Raimund Kinski, Gabi Kottsieper, Katja Mezger, Stefano Pascale, Christoph Pyka, Andreas Risch, Anabel Romero Moscoso, Monica Sallowsky, Angela Schmidtutz, Tom Schülke, Claudia Schultze, Jens Schuster, Amra Sternberg, Lorena-Tiziana Vacirca, Achim Wangler, Lena Wegener, André Wegmann, Hendrik Winter, Kenneth Wong
Client Art Invest Real Estate Funds GmbH & Co. KG
GFA 32,000 m²
Construction period 2014–2018

 

Photographers:

Gärtner & Christ

www.architekturdarstellung.de

gmp Architekten

www.gmp-architekten.de

Currently, the interior of the building Alter Wall 10-32 is being stripped out and completely reconstructed. Built on top of a four-storey underground car park with 219 parking spaces, there will be three storeys with retail premises and six storeys with offices. A large central inner courtyard with background heating forms a generous and light-flooded central axis. The glass lifts and access bridges across the courtyard can be seen from the offices through storey-high glass elevations.

Owing to the size and location of the Alter Wall project, it forms a major module of the urban design of Hamburg’s inner city, while also involving some distinct individual buildings. On the inside there is a generous, flexible and light-flooded modern office building which features primarily glass and steel as construction materials. Seen from the city, the grand historic facades and the newly designed natural stone facades blend harmoniously with the architecture of the inner city. A newly designed arcade in the centre of the block, and a new pedestrian bridge that follows on and crosses the Alsterfleet, create a connection of the public space between Grosser Burstah and the Rathaus courtyard via Neuer Wall and up to Hohe Bleichen.