Qianhai Trade Center, Shenzhen, China

 

With a total area of almost 15 square kilometers and a planned gross floor area of approx. 30 million square meters, by 2020 the Qianhai district in Shenzhen will be developed into the most important transport intersection and commercial center in the Pearl River delta. Hong Kong can be reached from here within 30 minutes, and all other important cities in the region within an hour.

Design Meinhard von Gerkan and Stephan Schütz with Nicolas Pomränke
Project management Ralf Sieber
Competition design team Linlin Yang, Elsa Tang, Anna Bulanda-Jansen, Huang Cheng, Xu Ji, Qin Wei, Thilo Zehme, Jan Deml, Zhou Bin
Detailed design team Anna Bulanda-Jansen, Linlin Yang, Huang Cheng, Elsa Tang, Chen Zhicong
Client Shenzhen Qianhai Development & Investment Holding Co. LTD
GFA above ground 54,140.00 m²    
GFA below ground 25,800.00 m²    
Total GFA 79,940.00 m²
Number of floors above ground 34     
Height 162.2 m
Construction period 2015-2017

With a total area of almost 15 square kilometers and a planned gross floor area of approx. 30 million square meters, by 2020 the Qianhai district in Shenzhen will be developed into the most important transport intersection and commercial center in the Pearl River delta. Hong Kong can be reached from here within 30 minutes, and all other important cities in the region within an hour.

For the commissioning and coordination of the design and construction, the city has formed an urban development company which will erect its head office in a central location near the Bay of Qianhai. The architects’ practice von Gerkan, Marg and Partners (gmp) has won first prize in the international competition for the new construction of the head office building of Shenzhen Qianhai Development & Investment Holding Co. LTD., and has been commissioned to carry out the design. Other participants in the competition included well-known practices such as Schneider Schumacher, MVRDV, Gensler and others.

The office tower, with a height of more than 160 m, forms the western end of a high-rise building development that is currently being designed. The buildings of the development are linked via bridges above street level, so that pedestrian and motorized traffic are separated. Driveways and bridges lead into a four-story high atrium which serves as a central entrance lobby and, together with the tower podium, will be used as an exhibition area.

The appearance of the tower is characterized by openness and transparency. The horizontally structured façade consists of 500 mm deep horizontal ribs that are used for solar screening. The high-rise office building features so-called "sky lounges" with associated terraces at regular intervals, which are used as reception rooms or shared staff facilities. On two sides of the tower the façades are diagonally recessed and thereby generate, with their stacked and twisted arrangement, a sculptural appearance.

Wettbewerbsgewinn und Beauftragung >
< Hamburger in der Welt