gmp Wins Ideas Competition for the Proposed Kiel Central Bus Station Development

 

A conference center with service facilities as an extension of the new Hotel Atlantic and a public multi-storey car park with 600 spaces above and 200 spaces below the central bus station could be constructed on a 6,000m² site directly along the shore of Kiel Firth to plans by architects von Gerkan, Marg and Partners.

A conference center with service  facilities as an extension of the new Hotel Atlantic and a public multi-storey car park with 600 spaces above and 200 spaces below the central bus station could be constructed on a 6,000m² site directly along the shore of Kiel Firth to plans by architects von Gerkan, Marg and Partners. The development could be constructed in phases, and would restore the continuation of Herzog Friedrichstrasse up to the water’s edge – an important planning objective.

A screen of reddish terracotta clay brick slats is proposed as a façade material of both functional units to give the overall area a uniform appearance, continuing the characteristic look of the brick facades of the existing Kiel shoreline buildings. The slats provide the conference building with protection from wind and sun. Behind them are room-height, sound-absorbing window components with openings for controlled natural ventilation. In the car park, the slats allow adequate ventilation and screen the parked vehicles from view.

With its access drive and multi-storey glazed lobby, the conference center provides an attractive separate address on Kaistrasse, and is connected with the neighboring hotel via a bridge structure. The large, partitionable conference room can accommodate 800 people. Access to the area is via Auguste Viktoria Strasse, though the central bus station and the car park each have separate entrances and exits.

Transparent glazed pavilions between the filigree supports on the ground floor, the open central access route, ample light/ventilation shaft in the car park and indirect lighting of the access and waiting zones beneath the conference room provide a pleasantly light and sheltered atmosphere for the new Central Bus Station.

The technical supply scheme for the new development meets current requirements for sustainable construction and the minimization of energy consumption and resources with its integral implementation of economic and ecological requirements. The scheme thus complies with the energy standards anticipated for 2012, and aims for overall self-sufficiency.

 

Ideas competition 2010 – 1st prize
Design Volkwin Marg with Stephanie Joebsch
Partner Wolfgang Haux
Design team Anna Falkenbach, Theresa Thiele, Peter Radomski
Building services Winter Ingenieure
Traffic planning VSU-Ingenieure
Developer Landeshauptstadt Kiel – Dezernat für Stadtentwicklung und Umwelt

Grundsteinlegung >
< Grundsteinlegung