17/12/2018: 2018 Architecture Prize of the BDA Hamburg for three gmp projects

Extension of the Gebrüder Heinemann company headquarters at 1st prize

BDA Hamburg Architecture Prize 2018, 1st prize level

Extension of Gebr. Heinemann company headquarters, Hamburg, 2016

Competition 2013, 1st prize
Design Volkwin Marg and Jürgen Hillmer with Stephanie Joebsch
Project management Andreas Weihnacht
Competition design team Tanja Hütter, André Wegmann, Katja Mezger, Achim Wangler

Implementation team André Wegmann, Angela Schmidtutz, Radmilla Blagovcanin, Hendrik Winter, Monika Sallowski, Renata Dipper, Gabi Kottsieper, Tom Schülke, Christoph Pyka, Kenneth Wong
Construction management Raimund Kinski, Julia Weinert, Som Phone Sysavanh, Annette Walczynski, Andreas Schulz, Katja Poschmann, Natascha Stadtmüller

HafenCity certification Urs Wedekind
Structural design Weber · Poll Ingenieurbüro für Bauwesen GbR, Hamburg
Services engineering Winter Beratende Ingenieure für Gebäudetechnik GmbH, Hamburg Fire safety Hahn Consult, Hamburg
Client Gebr. Heinemann SE & Co. KG, trading company
GFA 9,700 m2

BDA Hamburg Architecture Prize 2018, 3rd prize level

Gyula-Trebitsch School, Hamburg, 2017

Competition 2014, 1st prize
Design Volkwin Marg and Jürgen Hillmer with Robert Friedrichs
Project management Robert Friedrichs
Competition design team Alessia Spezzano, Andrea Fattori, Valentina Milan

Implementation team Hendrik Winter, Lena Wegener, Radmila Blagovcanin, Renata Dipper, Peter Radomski, Lapo Medici, Gabi Kottsieper
Structural design Weber · Poll Ingenieurbüro für Bauwesen GbR, Hamburg
Services engineering Averdung Ingenieurgesellschaft mbH, Hamburg

Landscape architect Bruun & Möllers, Hamburg
Client Free and Hanseatic City of Hamburg, Finance Authority, SBH School Construction GFA 5,022 m2

BDA Hamburg Architecture Prize 2018, special mention

New building of a hermitage for a book lover, Hamburg, 2016

Direct commission 2012
Design Volkwin Marg with Joachim Zais Design associate Peter Radomski Implementation Rüdiger Franke, Architect BDA Client Anonymous
GFA 198 m2

On December 6, 2018, Volkwin Marg together with the gmp team received the awards from the Association of German Architects (BDA) during an official awards ceremony. In addition to a 1st prize for the office building project at Hamburg’s HafenCity, the Architects von Gerkan, Marg and Partners (gmp) received a 3rd prize for the Gyula-Trebitsch School in Hamburg-Tonndorf, as well as a special mention for the garden pavilion building housing a library. 

 

The prize, which is awarded every two years, is given by the BDA Hamburg for buildings completed in the Hamburg region that exemplify good architecture, thereby honoring the combined effort of architects and clients. This year’s jury, chaired by Prof. Andreas Denk, Editor-in-Chief of der architect journal, selected three projects by Architects von Gerkan, Marg and Partners (gmp) for prizes.

One of the three equally ranked 1st prizes was awarded to gmp for the extension building of the headquarters of the Gebr. Heinemann trading company completed in 2016. The jury praised “the strength of this work in the urban context at the intersection between Brooktorhafen and Shanghaiallee, as well as in creating an overall ensemble consisting of the three components of Kaispeicher B, the Heinemann warehouse, and the extension building”. gmp had won the competition in 2013 and, one year later, started with the construction of the office complex in Hamburg’s Elbquartier, creating a harmonious ensemble within its surroundings, both formally and esthetically. In front of the HafenCity backdrop, the new building with its first and mezzanine floors, eight office floors, and two underground parking garage levels extends the two existing buildings from the 19th and 20th centuries over a site area of 1,286 square meters. Located to the north, directly adjacent to the Heinemann warehouse, the new development with its typical local brick facades, including vertical relief structures across several floors, is in keeping with the existing buildings. Esthetically speaking, the new building volume forms the 21st century eastern counterpart to the adjacent Maritime Museum at the former Kaispeicher B from the 19th century that borders the company site to the west. A glazed link structure con- nects the new and yet independently usable tract with the company headquarters.

For the Gyula-Trebitsch School in Hamburg-Tonndorf, the members of the jury of the BDA Hamburg awarded one of nine 3rd prizes to gmp; the jury particularly emphasized how well the extension to the school, com- pleted in 2017, fits within the general urban context: “The design in the form of a horseshoe around a court- yard provides the school—and hence its neighborhood—with a clear and succinct shape in this heterogeneous situation, emphasizing the architecture as a space-forming constituent at the critical places at the entrance and in the school yard.” The new one- and two-story building, most of which has been built in conventional construction, extends the existing school campus in meandering fashion by three interlinked building vol- umes. On the outside they represent the new address and on the inside they create a generous landscaped school yard. The individual elements form a coherent unit: the brick facade reflects the architecture of the former buildings and defers to the neighboring buildings. The recessed, framed openings on the first floor are balanced by the surrounding fenestration bands in the upper floor. Vertical expanded metal panels in three different shades of green provide playful and rhythmical elements to the facade.

In addition, the jury decided to make special mention of the “Hermitage for a book lover” by gmp. The library was created in place of a garage in the garden of a private residence, and accommodates a collection of books, graphics, and paintings. The small visible structure hides a two-story steel gallery with glazed balconies that has been sunk into the ground; it has the feel of a hiding place in the garden where you are always surround- ed by bookshelves that are lit from above. From the reading area there are views of the house and garden.

 

 

Photographers
gmp Architekten
www.gmp-architekten.de
Heiner Leiska
www.leiska.de
Marcus Bredt
www.marcusbredt.de

get pdf
arrowImagesarrow