Exhibitions

hide

 

26/10/2012 to 05/01/2013 Prize-winners: winning designs for the new Kunsthalle Mannheim 

Prize-winners: winning designs for the new Kunsthalle Mannheim Prize-winners: winning designs for the new Kunsthalle Mannheim Prize-winners: winning designs for the new Kunsthalle Mannheim Prize-winners: winning designs for the new Kunsthalle Mannheim Prize-winners: winning designs for the new Kunsthalle Mannheim Prize-winners: winning designs for the new Kunsthalle Mannheim       
arrowImagesarrow

Time
Saturday 27 October 2012 -
Sunday 6 January 2013
Venue
Kunsthalle Mannheim
Friedrichsplatz 4
68165 Mannheim
Further information
Kunsthalle Mannheim

google maps

The exhibition "Prize-winners: winning designs for the new Kunsthalle Mannheim" focuses on the three architects’ practices whose design entries to the competition for the project were all awarded first prize in July 2012. The three practices, von Gerkan, Marg and Partners (gmp), Peter Pütz Architect and Staab Architects, present their respective architectural design philosophies and approaches in three "open cabinet" events. "We want to give the creative heads behind the designs a chance to explain their work" says Dr. Ulrike Lorenz, Director of Kunsthalle Mannheim, "and in that way provide our visitors with the opportunity to join an exciting meeting and discussion with these world-famous architects."
The three winning entries for the new Kunsthalle Mannheim project will again be presented with models and drawings. The decision as to which of the three designs will be chosen for implementation is subject to another eight weeks of deliberation before the winner will be announced on 5 December 2012.

Before entering the central 300-sqm-large hall with the architectural exhibits the visitor passes through the exhibition room called "Kunsthalle im Aufbruch" (Kunsthalle on the move). In it, Umberto Boccioni’s bronze statue "Archetypal movement in space" (1913) purposefully strides towards the future and demonstrates the dynamism of departure. The new construction of the Kunsthalle Mannheim museum aims to create a "magical place" which attracts people and moves and changes them. What this new "museum on the move" could look like is illustrated by the three winning designs in the central exhibition hall.
This is followed by the third and last part of the exhibition in the "Reflection room" with its leather sofas and reference library, which invites visitors to immerse themselves in deeper study and contribute to the dialogue under the maxim: sharing thoughts, countering thoughts, developing ideas. The walls display paradigms such as "Intelligent recreation", "Zeitgeist and timelessness", "Courage & vision", "Total artwork" and "Re-conceptualising rooms for art objects" which should encourage visitors to take an active part in the thought process and pick up the pen themselves: with each new visitor comment this lively exchange of ideas for the museum of the future grows in content and shapes the building.