China, Hangzhou 

Hangzhou Southern Railway Station

Hangzhou Southern Railway Station Hangzhou Southern Railway Station Hangzhou Southern Railway Station Hangzhou Southern Railway Station         
arrowImagesarrow

Competition 2011 – 1st prize
Design
Meinhard von Gerkan and Stephan Schütz with Stephan Rewolle
Design team members
Jiang Linlin, Zhang Yingying, Zhang Xiaoguang
Client
Ministry of Railways
Gross floor area
90,000 m²
Number of platforms
7
Number of tracks
21
Number of passengers/year from 2020
4.5 million

 

Photographers:

gmp Architekten

www.gmp-architekten.de

Following the conversion and extension of the southern railway station on the south side of the Qiantang River, the station in Hangzhou will become the third largest station of this metropolis. The design reflects aspects of the local culture by making reference to the traditional buildings in Hangzhou: the plinth consists of grey granite, and the white walls of the main building – as well as the roof – enclose the level of the waiting hall. With a length of 200 meters and a height of 18 meters, the hall is free from columns on the inside, thus providing a space with clear orientation for passengers. Vertical, building-high louvre elements in the facade, which are reminiscent of typical Chinese window shutters, allow generous amounts of daylight to flood the interior. This creates a light-filled space and a unique architectural experience for passengers on arrival and departure. Passengers enter the railway station through foyers on the east and west sides of the building. Escalators and elevators have been provided for access to the seven platforms on the floor below.