Germany, Hamburg 

Housing development at Saarlandstrasse / Alte Wöhr

arrowImagesarrow

Expert report 2008 – 1st prize
Design Meinhard von Gerkan and Nikolaus Goetze with Volkmar Sievers
Project management Kerstin Steinfatt
Competition design team Christian Dahle, Kerstin Steinfatt, Ulrich Roesler, Michèle Watenphul, Huan Zhu
Detailed design team Kerstin Steinfatt, Julian Lahme, Knut Maass
Client Luserke und Clausen GbR c/o Dr. Clausen
GFA 3,800 m²
Number of apartments 24
Construction period 2011–2012

 

Photographers:

Heiner Leiska

www.leiska.de

The government-subsidized energy conservation building with 24 apartments is located on the site of the former Barmbek freight railway terminal in the direct proximity of the Stadtpark. The development takes the form of a block with brick facades and projecting balconies, which add a lively touch to the facade. The four and five-story blocks make full use of the maximum permitted development density on the site. A generous roof terrace is used by the occupants as a communal area. The building is accessed via the footpath from the courtyard side so that, towards the west, the apartments benefit from unbroken views across the landscaping.