Russia, Samara 

Samara Stadium, 2018 FIFA World Cup, Russia

Samara Stadium, 2018 FIFA World Cup, Russia Samara Stadium, 2018 FIFA World Cup, Russia Samara Stadium, 2018 FIFA World Cup, Russia          
arrowImagesarrow

Direct commission 2013
Design Volkwin Marg and Hubert Nienhoff
In cooperation with / Russian adaptation ARENA Project Institute, Moscow
Project manager Michael Scholz
Design team Philipp Weber, Nikolai Reich
Structural design for roof and facade schlaich bergermann partner sbp gmbh
Number of tiers 2
Number of seats 45,000
GFA 148,084 m²
Length of stadium 330 meters
Width of stadium 330 meters
Height of stadium 58.30 meters

 

Photographers:

gmp Architekten

www.gmp-architekten.de

The Samara Stadium, which was designed for the 2018 World Cup, lies at the northern edge of the Russian metropolis. The circular stadium, with seating for 45,000 spectators, is surrounded by a park landscape with a circular layout intersected by radial footpaths.

The design is based on a large-scale spherical calotte shape, which was favored by the Russian project partners. The idea was to create a reference to Samara’s aviation and mechanical engineering industries, making the building appear like a large turbine or propeller. gmp designed the arrangement of the functional areas of the stadium and the geometry of the grandstand bowl in accordance with the parameters given.

In addition, numerous studies were undertaken on the roof construction in order to resolve the construction-related and geometric conflict between the roof calotte and the geometry of the grandstands. Both were developed as independent structural systems, facilitating modular prefabrication and an independent construction process.

The proposed construction of the stadium roof consists of radially arranged cantilever bearers lined with a perforated, transparent outer skin. Translucent membranes cover the areas between these bearers. By alternating transparent and opaque areas, the spectators in the grandstands are provided with a view like that through a slowly rotating propeller; furthermore, during the hours of darkness the light coming from the venue can be seen from afar, radiating out into the city.

Based on the blueprint of the original design that had been produced by gmp by 2014, the Russian project partners implemented a stadium that deviates significantly from the original design in terms of size, construction, and spatial effect.