China, Zhuhai 

Zhuhai City Museum

Zhuhai City Museum Zhuhai City Museum Zhuhai City Museum Zhuhai City Museum Zhuhai City Museum Zhuhai City Museum       
arrowImagesarrow

Competition won 2009
Scheduled completion 4th quarter 2017
Design Meinhard von Gerkan and Stephan Schütz with Nicolas Pomränke
Client Zhuhai Jiuzhou Tourism Group, Zhuhai Culture and Sports Tourism Bureau, Zhuhai Housing and Urban-Rural Planning and Construction Bureau
GFA 55,807 m², of which 41,424 m² above ground and 14,383 m² below ground

 

Photographers:

gmp Architekten

www.gmp-architekten.de

The design of the Zuhai City Museum comprises a vertical and a horizontal tract. Together, they combine to form a sculptural ensemble. This contrasting duality reflects both the local situation between the mountains and the coast, and also the museum program – the exhibition areas provide visitors with a view into the past and the future of the city. The architects of gmp synchronize both these aspects to create a uniform architectural gesture.

Visitors enter the museum from the coastal road via the foyer in the linking part between the two tracts. The horizontal part of the building to the south facing the mountains exhibits, on two exhibition levels, the history of the city’s development in this traditional coastal region at the Pearl River Delta. In the exhibition area dedicated to the planning of the town, visitors to the museum are guided upwards along a spiral gangway to explore the cascading sequence of stacked exhibition rooms. The “ascent” terminates in a room exhibiting a 30 x 40 meter model of the city.